Dag,

Er bestaan verschillende visies, opinies, stromingen en meningen over wat tantra nu wel of niet is. Een gemeenschappelijke noemer in dit alles zal zijn dat “tantra werkt naar balans of met balans”.

Wat de wetenschap (met name de kwantummechanica) in de laatste tientallen jaren heeft ontdekt is datgene wat Gautama de Boeddha 2.500 jaar geleden al verkondigde: alles bestaat uit energie. Elke emotie, gemoedstoestand, gevoel en gedachte is een uiting van energie. Niemand zal betwisten dat boosheid, verdriet en jaloersheid negatieve energie en blijdschap, opgetogenheid en verliefdheid positieve energie is. Echter, negatieve energie (aversie, dat wat je niet wil) en positieve energie (begeerte, dat wat je wel wil) zijn beide energiestromingen in onbalans. Daartussen is er een energie wat in balans is en deze energie heeft verschillende benamingen: mededogen, compassie, barmhartigheid. In het boeddhisme wordt deze energie Prana genoemd.

Nu heeft het lichaam de eigenschap zich helemaal te voegen naar de energie die het sterkst aanwezig is. Dit is de reden waarom we totaal in boosheid kunnen verkeren; in gevoel, emotie, gedachten, handelen en hormoonhuishouding. Om ervoor te zorgen dat prana, de energie van de balans, de grootste energie aanwezig is, kunnen we 2 dingen doen. Zorgen dat prana enorm groot is, of zorgen dat alle andere energieën zo klein mogelijk zijn.

Hier zien we een duidelijke splitsing in de tantra. Als je alleen maar bezig bent de prana zo groot mogelijk te krijgen dan is dit altijd van tijdelijke aard. Vroeg of laat komt er een andere energie die de overhand neemt en we zitten weer in boosheid, verdriet of angst. Belangrijk is om juist deze onbalans-energieën zo klein mogelijk te krijgen en te houden. Sterker nog, nog mooier is het om ze helemaal uit je systeem te krijgen. Dit is mogelijk, maar we moeten dan wel iets gaan doen: grondig naar onszelf kijken en inzien wie wij werkelijk zijn, c.q. niet zijn.

De kum-nye tantra doet dit laatste. Door in te zien waarom we zoveel onbalans-energieën ervaren komen we erachter wat Gautama de Boeddha 2.500 jaar geleden reeds beschreef.

De kum-nye is een stroming welk non-conformistisch en nihilistisch is. Het gaat niet uit van regels, structuren, conditioneringen of doctrines maar van zelf ondervinden wat balans is en je volledig daarop laten vertrouwen.

Tantra opleiding

Tantra-lotus biedt reeds sinds 2002 de kum-nye tantra opleiding aan. In deze opleiding wordt je geleerd om, vanuit massage, yoga, meditatie, sessie en voeding, de verschillende energieën te ervaren en ermee te gaan werken. Met iemand anders maar ook zeer zeker met jezelf. Zelfinzicht is het belangrijkste element.

De opleiding duurt 3 of 5 jaar en aangezien het een erkende beroepsopleiding is verschilt het sterk met de jaartraining. Hier moet je de kennis en de techniek je helemaal eigen maken aangezien jij straks de leraar wordt die het ook weer gaat overbrengen. Het persoonlijke proces komt meer op de achtergrond te liggen, “wat doet de tantra wezenlijk met je” en “ben jij diegene waarvan je altijd dacht dat jij dat was” zijn belangrijkere vragen.

* lees hier meer over de opleiding tot tantriki/-ka

* je kan elk moment starten.

snuffelstage

Ben je geinteresseerd, dan kan je altijd op een opleidingsdag eens meelopen. Je leert dan een deel van de groep kennen, je leert Ivar kennen en je ervaart hoe er lesgegeven wordt. Je kan op elke opleidingsdag meedraaien, dus dat zou volgende week al kunnen zijn.

Met vriendelijke groeten,

Namaste-ji..,

Maaike Dermonde (met tekst van Ivar Mol)