Boeddha-symposion op 2 juni 2012 in Bilthoven

  • Arend Landman

    Alle verandering komt tot rust in Boeddha, de geest van het universum. Dat is de titel van het symposion dat op zaterdag 2 juni 2012 wordt gehouden op het conferentieoord Renova in in Bilthoven. Dit is het derde symposion in een reeks van zeven symposia over de bronnen van de grote wijsheidsstromingen en hun actuele betekenis in de sterk veranderende samenleving.

    Siddharta Gautama Boeddha was een zeer invloedrijke spiritueel leider die omstreeks de zesde eeuw voor Christus in leefde en werkte in Nepal en India. Boeddha kende de menselijke natuur door en door. Hij stond in contact met en leefde uit een diepere werkelijkheid. Daarom was hij gerechtigd de mensheid te verbinden met een nieuwe geestelijke impuls. Boeddha heeft mensen in zijn tijd geleerd en voorgeleefd hoe zij vrij kunnen komen van het lijden. Het leven en de leer van Boeddha kunnen de mens van de 21e eeuw nog steeds inspireren om de Boeddha-natuur in zich te laten ontwaken.

    De drie plenaire voordrachten op het symposion gaan over bevrijding door de drie juwelen van wijsheid. Boeddha droeg uit dat de mens het beste geholpen kan worden door drie aspecten harmonisch met elkaar te verbinden: de Boeddha (Ontwaakte), de Dharma (leer) en de Sangha (groep). Gastspreker prof.dr. André van der Braak verzorgt een voordracht over de Dharma, de bevrijdende leer die leidt tot de wijsheid voorbij alle wijsheid.

    André van der Braak is bijzonder hoogleraar boeddhistische filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkt ook als zenleraar. Hij is van mening dat de boeddhistische filosofie een uitweg kan bieden uit de huidige zingevingscrisis in het Westen. Dat vergt een omkering in het denken, voelen en handelen die veel aandacht, energie en tijd kost. De belangstelling daarvoor kan volgens van der Braak worden bevorderd door de band tussen filosofie en spiritualiteit te versterken en de dialoog tussen boeddhistische en westerse tradities te intensiveren.

    Op het symposion vinden ook parallelle activiteiten plaats. Daarbij gaat het om onder andere:

    Gaan-de-weg het padloze pad: zinrijke boeddhistische parabels

    Het temmen van de os: de tien stadia van het bevrijdende pad

    De lotus en de roos: universele symbolen uit Oost en West

    De Internationale School van het Gouden Rozenkruis (Lectorium Rosicrucianum) organiseert dit symposion, dat zal plaatsvinden op zaterdag 2 juni 2012 van 10.00 tot 16.00 uur op het conferentieoord Renova in Bilthoven. Aanmelden voor een maandelijkse digitale nieuwsbrief en inschrijven voor het symposion kan op: www.rozenkruis.nl .

  • joop romeijn

    Dat is zeker interessant.

    Ik overweeg er heen te gaan en er in m'n blog joopromeijn.blogspot.com aandacht aan te besteden.

    Ook wel in critische zin want de Rozekruisers lijken hier het Boeddhisme wel op een zeer specifieke manier te interpreteren, naar hun eigen visie toe.

    Nu doet in wezen iedereen dat, het mag maar het is wel goed dit te analyseren.

  • joop romeijn

    Inmiddels heb ik dit symposium (en nog een ander) in mijn blog aangekondigd:

    http://joopromeijn.blogspot.com/2012/05/twee-aankondigingen-van-studiedagen.html

  • Arend Landman

    Hartelijk dank voor het aankondigen van het Boeddha-symposion Joop.