room to read.org

  • a

    Geachte lezers,

    hoewel het volgende op het eerste gezicht misschien niet direct iets met Boeddhisme te maken lijkt te hebben,

    vind ik het toch belangrijk en behulpzaam genoeg om onder Uw aandacht te brengen.

    Room to Read is an innovative non-profit organisation

    dedicated to promoting and enabling global education.

    Founded in 2000, the organization is based on the belief that education is crucial to breaking the cycle of poverty in the developing world.

    Since then, the organization has supported over three million children by providing better access to higher-quality educational opportunities.

    Room to Read has established more than 700 schools and over 7,000 bilingual libraries with five million books, and continues to support the education of nearly 7,000 girls.

    Room to Read is providing opportunities that change children's lives and communities throughout Bangladesh, Cambodia, India, Laos, Nepal, South Africa, Sri Lanka, Vietnam and Zambia.

    By 2010, Room to Read hopes to improve literacy for five million children by establishing over 10,000 libraries and distributing nearly nine million children's books.

    For more information visit our website at www.roomtoread.org.

    mvg

    a

  • a

    The Story

    In 1998, John Wood was a rising executive at Microsoft when he took a vacation that changed his life. What started as a trekking holiday in Nepal became a spiritual journey, and then a mission: to change the world one book and one child at a time by setting up libraries in the developing world. He was soon driven to leave his career with only a loose vision of the change he wanted to bring to the world.

    Over the next five years John would make the unlikely marriage between Microsoft business practices and the world of non-profits to create Room to Read, an organization that has created a network of over 5,500 schools and libraries throughout rural and poor communities in Asia and Africa.

    The organization is now one of the fastest growing, most effective, and award-winning non-profits of the last decade. John has been recognized in the worldwide media as a “21st century Andrew Carnegie,” building a public library infrastructure to help the developing world break the cycle of poverty through the lifelong gift of education.

  • a.

    Voor de begrijpelijkheid en

    om (m.i.) aan de grootsheid en het gewicht van dit project

    enigsinds tegemoet te komen

    ook nog maar even in het Nederlands,

    mvg,

    a

    Missie van room to read.org

    We werken samen met lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden om kwalitatief goede onderwijsmogelijkheden te kunnen aanbieden. Dit doen we door het oprichten van bibliotheken, het bouwen van scholen, het bieden van onderwijs aan meisjes en het inrichten van computerlokalen. Bovendien zorgen we voor het beschikbaar komen van kinderliteratuur in de lokale taal.We proberen vroeg in te grijpen in het leven van kinderen omdat we geloven dat onderwijs mensen in staat stelt de socio-economische levensomstandigheden voor hun familie, gemeenschap, land en toekomstige generaties te verbeteren. Alleen onderwijs biedt kansen om de cyclus van armoede kind voor kind te doorbreken.

    Korte geschiedenis

    John Wood, oprichter en CEO, heeft Room to Read opgericht na een trektocht door Nepal. Hij bezocht daar verschillende lokale scholen en was verbaasd over de warmte en het enthousiasme bij leerlingen en leraren en tegelijk geschokt door het enorme gebrek aan hulpmiddelen. Vastberaden om te helpen, zegde John zijn baan als senior executive bij Microsoft op en begon met het samenstellen van een mondiaal team dat de plattelandsdorpen moest helpen bij het totstandbrengen van een duurzaam onderwijssysteem.

    Met de oprichting van Room to Read heeft John bewezen methoden uit het bedrijfsleven gecombineerd met zijn inspirerende visie om 10 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden toegang te geven tot onderwijs. Om zijn nieuwe benadering van non-profit management te realiseren, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

    * Schaalbare, gemeten en duurzame resultaten

    * Lage overheadkosten om maximaal te kunnen investeren in de educatieve infrastructuur

    * Het koesteren van lokaal eigendom en duurzaamheid

    * Goede lokale medewerkers en samenwerkingsverbanden voor het opzetten van cutureel relevante programma's

    Room to Read begon in 2000 samen te werken met plattelandsgemeenschappen in Nepal om scholen te bouwen en bibliotheken op te richten. Geografisch gezien groeide het bereik van de organisatie snel nadat bleek dat Vietnam (2001), Cambodja (2002) en India (2003) behoefte hadden aan hulp en er mogelijkheden waren die daadwerkelijk te bieden. De Aziatische Tsunami (december 2004) was een katalysator om het werkterrein uit te breiden naar Sri Lanka en kort daarna Laos. In 2006 zijn we op een tweede continent, Afrika, actief geworden met de introductie van Room to Read in Zuid-Afrika. Zambia volgde in 2007. In 2008 zijn we begonnen in Bangladesh.

    Programma's

    Room to Read heeft een allesomvattende aanpak ontwikkeld om kinderen in ontwikkelingslanden de kans te geven onderwijs te volgen, een geschenk waar ze hun leven lang plezier van hebben. Bij deze aanpak horen de volgende programma’s:

    * Schoolruimte - We bouwen scholen in samenwerking met de dorpsbesturen.

    * Leesruimte - We richten tweetalige bibliotheken op en vullen deze met gedoneerde Engelse boeken en boeken in de lokale taal, gekocht in het land zelf of uitgegeven in eigen beheer. We creëren een kleurrijke ruimte met posters, spelletjes, meubels en vloerbedekking.

    * Uitgaven in de lokale taal - We publiceren boeken van hoge kwaliteit met nieuwe verhalen van lokale schrijvers en illustratoren. Deze in de lokale taal geschreven boeken distribueren we via ons eigen netwerk.

    * Computerruimtes - We richten computerlokalen in waar studenten vaardigheden in de door hen gekozen vakken kunnen ontwikkelen, waardoor ze meer kans maken op de arbeidsmarkt.

    * Ruimte om te groeien, studiebeurzen voor meisjes - We bekostigen langjarige studiebeurzen voor meisjes die anders geen toegang zouden hebben tot onderwijs.

    Om de kans op duurzaam succes te vergroten, stimuleert Room to Read betrokkenheid van de gemeenschap en het gezamenlijk investeren in het ‘Challenge Grant’-model. De dorpen nemen vaak een significant deel van de totale kosten voor hun rekening door het beschikbaar stellen van ruimte, arbeid, materiaal en/of kleine geldbedragen. De ‘Challenge Grants’ zijn een belangrijke stimulans voor het opbouwen van een gemeenschap, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor een grote lokale betrokkenheid en maximale deskundige inbreng in onze programma's.

    We huren lokale medewerkers in die persoonlijk betrokken zijn bij de educatieve voortuitgang van hun land en bevoegd zijn belangrijke beslissingen te nemen. Ze zijn bekend met de taal, de omstandigheden en de gebruiken, weten hoe de overheid werkt en begrijpen waaraan het onderwijs specifiek behoefte heeft. Ze werken hard om nieuwe oplossingen te creëren voor bestaande problemen.

    De resultaten tot nu toe

    Sinds de start van ons programma in 2000 heeft Room to Read de levens van meer dan 3,1 miljoen kinderen veranderd door:

    * 765 scholen te bouwen

    * 7040 bibliotheken op te richten

    * 327 nieuwe kinderboeken in lokale talen te publiceren. Het gaat om meer dan 2,8 miljoen boeken

    * meer dan 2,8 miljoen Engelstalige kinderboeken te doneren

    * 6817 meerjarige studiebeurzen voor meisjes te bekostigen

    * 179 computer- en taallokalen in te richten

    Donaties

    Wanneer u donateur wilt worden van Room to Read en wilt meehelpen aan het verbeteren van de levensomstandigheden van kinderen in ontwikkelingslanden, kunt u onze donatiepagina bezoeken.

    Opmerking: Room to Read doet er alles aan om de overheadkosten laag te houden. Daardoor kunnen we verzekeren dat onze fondsen terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn, bij onze programma's. Ons team is klein en alle communicatie verloopt in het Engels. Alle verbale en geschreven contacten tussen onze medewerkers en donoren of tussen onze medewerkers en vrijwilligers zijn in het Engels.

    Als u vragen heeft over Room to Read, onze programma’s werken of het doen van een donatie, kunt u contact opnemen met het Europese kantoor vanRoom to Read:

    Room to Read

    One Cabot Square

    London

    E14 4QJ

    europe@roomtoread.org

    +44 (0)20 7883 1958

    Meehelpen

    Als u interesse heeft om als vrijwilliger aan de slag te gaan in uw gebied of geïnteresseerd bent in benefietbijeenkomsten bij u in de buurt, lees dan meer over uw lokale vrijwilligersdivisie in Amsterdam.