Einde aan 15 jaar boeddhistische radio24 december 2015       De betekenis van vijftien jaar BOS radio

OBA Live (dinsdag 29 december van 19-20 uur op NPO Radio 5)

Wat is de betekenis van vijftien jaar boeddhistische radio? Die vraag stellen BOS radiomakers Sarah Marijnissen, Menno Bijleveld en Rob Gerritsen zich, nu de BOS eind dit jaar als zelfstandige omroep definitief stopt. In de laatste radio-uitzending van OBA Live schetsen zij aan de hand van bijzondere fragmenten uit vijftien jaar BOS-radiogeschiedenis een beeld van de ontwikkeling van de boeddhistische radio, een beweging die niet los kan worden gezien van de maatschappelijke context. 

Op 28 januari 2001 vond de eerste radiouitzending van de kersverse Boeddhistische Omroep Stichting plaats. Mede-oprichter en jarenlang programmadirecteur van de BOS Babeth VanLoo zag de vorming van de Boeddhistische Omroep als een ‘sociale sculptuur’. Dat was geheel in de lijn van haar leermeester, de Duitse kunstenaar Joseph Beuys.

In de loop der jaren kwamen naast vele bekende en minder bekende boeddhisten en niet-boeddhisten, ook bekende Nederlanders aan het woord. Freek de Jonge vertelt in een fragment uit OBA Live waarom een vaste (huwelijks)relatie een substituut is voor de moederschoot. Cineast, Gouden Kalf-winnaar en Oscar-genomineerde Morgan Knibbe, maker van de indringende documentaire Those who feel the fire burning, betoogt dat het om zelfzuchtige economische redenen weghouden van vluchtelingen, puur op basis van het land waar ze geboren zijn, racistisch is.

Ook is er aandacht voor het werk van BOS radiomaker Jeanette Werkhoven. Zij overleed in 2013 en liet meer dan 300 radioprogramma's na en een boek dat zij schreef met karmeliet, mysticus en wetenschapper Kees Waayman. Uit haar radio bijdragen is een interview met Tenzing Wangyal Rinpoche te horen, een van de toonaangevende boeddhistische leraren en een documentaire hoorspel over ontdekkingsreiziger en eerste Parijse boeddhist Alexandra David-Néel.

Ook te lezen op onze website   Slotuitzending BOS radio met hoogleraar André van der Braak

De Nachtgast (in de nacht van 29-30 dec van 00.00-01.00 uur op NPO Radio 5)

Ook de laatste Nachtgast en tevens de slotuitzending van de BOS staat in het teken van de betekenis van vijftien jaar BOS. Presentator Marlous Lazal spreekt hierin ondermeer met André van der Braak, hoogleraar boeddhistische filosofie aan de VU. Naast het einde van het zelfstandige bestaan van de BOS reflecteert Van der Braak ook op een roerig boeddhistisch jaar waarin de kwetsbare relatie tussen leraar en leerling door verschillende affaires aan het licht kwam. 

In de uitzending is ook een wonderschone allerlaatse column ‘Afscheid’ te horen van Jotika Hermsen, een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leraren in Nederland. 

Ook te lezen op de website van de BOS  Einde persbericht