Persbericht Bekijk de online versie.

logo

bos google plus facebook bostv

OBA Live: van journalist naar boeddhist

15 december 2015

Vijftien jaar boeddhistische radio

Dinsdag 22 december om 19:00 op NPO Radio5

Nietsvermoedend maakt radiojournalist Marlous Lazal in 2001 haar eerste reportage voor de Boeddhistische Omroep Stichting. De BOS is één van de kleine ‘religieuze omroepen’ waar op dat moment nog bijna niemand van heeft gehoord. Nu, vijftien jaar later, stopt de BOS ermee, maar is Nederland vele BOS-kijkers, luisteraars én boeddhisten rijker.

Ook Marlous Lazal werd door haar werk voor de BOS het boeddhisme ingezogen. In dit laatste en persoonlijke verslag verhaalt zij over haar ontdekkingstocht langs belangrijke boeddhistische leraren in binnen- en buitenland. En hoe zij door die ontdekkingstocht uiteindelijk zelf boeddhist werd.

Voor de programma’s Reflecties, De Middenweg, Hemelsbreed maakte ze portretten van leading ladies’ in het boeddhisme, zoals zenleraar Joan Halifax Roshi in New Mexico en Vipassana lerares Sharon Salzberg in New York. Voor Marlous Lazal, die ook radiodocumentaires maakt voor de NTR, werd het reizen langs diverse leraren en boeddhistische tradities geleidelijk ook een persoonlijke zoektocht. In 2010 resulteerde dat in haar beslissing om zich aan te sluiten bij de Amsterdamse zengemeenschap van Nico Tydeman.

In de OBA Live van 22 december laat Lazal de meest indrukwekkende fragmenten uit haar reportages horen. Zo bezoekt ze Plum Village, het meditatiecentrum van de Vietnamese leraar Thich Nath Hanh in Frankrijk. En ze doet verslag van een geheime, esoterische beoefening die Phowa heet en waarbij een Deense lama er vreemde politieke ideeën op na blijkt te houden.

Ook gaat ze met zenbeoefenaars koken voor de daklozen in Parijs en ontdekt ze dat ‘de smaak van zen’ zich het best laat proeven in tofu. Bij het terugluisteren van haar allereerste bijdrage voor de Bos, een gesprek met de 85-jarige boeddhistische lerares Nel in ’t Veld, raakt ze opnieuw geëmotioneerd. De bijna kinderlijk blijmoedigheid waarmee deze nuchtere Rotterdamse over haar eigen aanstaande overlijden snijdt opnieuw dwars door de ziel.

OBA Live, 22 december op NPO Radio 5, van 19.00-20.00 uur.

NB:

Deze uitzending staat in het teken van het einde van de BOS. Na 31 december zal de BOS niet langer bestaan als zelfstandige omroep. Meer informatie over de toekomst van boeddhistische programmering op tv kunt u horen in de OBA Live van dinsdag 15 december, die werd opgenomen tijdens het BOS retrospectief van zaterdag 12 december.

Einde persbericht