Ernst Kleisterlee is Nachtgast

26 december 2014

De Nachtgast met Ernst Kleisterlee - 30 op 31 december

Initiatiefnemer Ernst Kleisterlee van Hospice de Liefde in Rotterdam staat centraal in het BOS-radioprogramma ‘De Nachtgast’. Hospice De Liefde is een trainingscentrum voor vrijwillige stervensbegeleiders. De realisatie van een fysiek hospice is nog in ontwikkeling

In gesprek met Marlous Lazal zal het ondermeer gaan over Kleisterlee's drijfveren en de obstakels die hij moet overwinnen. De weg naar een hospice waar stervenden ook daadwerkelijk kunnen verblijven is niet eenvoudig. Zo levert de financiering tot op heden problemen op.

Kleisterlee beheert verder een persoonlijke website over geboorte, ouderdom en dood. Hij is al jarenlang actief binnen Shambala Nederland, een boeddhistische organisatie die werd opgericht door de Tibetaanse leraar Chögyam Trungpa Rinpoche. In die traditie wordt men sterk aangemoedigd om de onontkoombare realiteit van de dood onder ogen te zien.

Bepalend voor Kleisterlee was het overlijden van zijn broer, die al jong stierf aan een acute ziekte. Het markeerde het begin van zijn zoektocht om niet alleen zelf ‘beter’ te kunnen sterven, maar om vooral ook stervenden bij te staan in hun laatste fase van het leven. ‘Hoe dichter we bij die laatste drempel komen, des te groter kan de ervaring van loslaten en vrijheid worden.'

Marlous Lazal spreekt met Kleisterklee in de laatste nacht van 2014 over loslaten, je eigen dood onder ogen zien en de inspiratie van dichters zoals Allen Ginsberg.

'De Nachtgast' van de Boeddhistische Omroep wordt in de nacht van 30 op 31 december vanaf middernacht uitgezonden op NPO Radio 5. In het programma staat wekelijks één gast centraal.

Meer informatie over Ernst Kleisterlee kunt u vinden op de website van De Nachtgast