De Nachtgast met zenpriester Frank de Waele

De Vlaming Frank de Waele (1957) staat dinsdag- op woensdagnacht centraal in het BOS-radioprogramma ‘De Nachtgast’. 

Aan de vooravond van het kerstfeest praten zenpriester Frank de Waele en Sarah Marijnissen in de studio over onder meer Zen Peacemakers Lage Landen. De Waele komt uit de wereld van de kunsten en is aangetrokken tot de spiritualiteit van zen. Hij is initiatiefnemer van de Zen Peacemakers in Europa. Daarbij werd hij geïnspireerd door zijn vriend en leraar Bernie Glassman, zenmeester uit de Verenigde Staten.

De Waele leidde vele meditatieve voettochten, straatretraites en retraites op pijnplekken in de wereld. Onlangs was hij met een groep op het eiland Lampedusa, waar veel Afrikaanse vluchtelingen veilig aan land hopen te komen. Verder mediteert De Waele regelmatig meerdaags in voormalig concentratiekamp Auschwitz. 

Niet Frank de Waele is daar de leraar, maar de plek zelf. Het gaat hem om het ervaren van de pijn en de schoonheid in wat je aantreft. Zoals een half verroeste lepel in een afgedankt vluchtelingenbootje in de haven van Lampedusa. 

Maar ook het ontdekken van de rijkdom van de straat staat centraal. Je hebt niks bij je, ook geen geld, maar zonder het te weten heb je eigenlijk nooit tekort.

In gesprek met Marijnissen gaat het verder over de geboorte het kindje Jezus. Waarom kwam hij volgens de verhalen 's nachts ter wereld? Wat roept de nacht op? En wat is de rol van het licht in die duisternis?

'De Nachtgast' van de Boeddhistische Omroep wordt in de nacht van 23 op 24 december vanaf middernacht uitgezonden op NPO Radio 5. In het programma staat wekelijks één gast centraal.

Meer informatie over de missie van Frank de Waele kunt u vinden op de website van De Nachtgast