PERSBERICHT BOEDDHISTISCHE OMROEP

20 februari 2013

Boeddha in de Linie

Boeddha in de LinieVan 2 maart 2014 tot en met 27 april 2014 werken vier boeddhistische kunstenaars op Fort Werk aan het Spoel in Culemborg. Ze werken in het atelier en slapen in één van de bomvrije ruimten van het fort. Twee weken lang gaan ze het isolement aan met de natuur, de kunst en de boeddhistische beoefening. Geen vervoer, geen mobiele telefoon, geen wifi…

De deelnemende kunstenaars:

Leen Kaldenberg (beeldend kunstenaar) 2 maart tot en met 16 maart

Airco Caravan (beeldend performance) 16 tot en met 30 maart

Raoul Deleo (tekenaar, illustrator) 30 maart tot en met 13 april

Mark Schalken (grafisch ontwerper, beeldend kunstenaar) 13 april tot en met 27 april

TV, web, radio en expositie

De Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) en het Boeddhistisch Dagblad (BD) volgen dit experiment op de voet. Er komt een televisie uitzending en een radioserie van dit project. Het BD doet op haar website in tekst en video-opnamen verslag. Wou2 organiseert het project en begeleidt de kunstenaars.

Op 27 april 2014 om 15.00 u. - de dag dat de laatste kunstenaar naar huis gaat - opent de gelijknamige expositie: Boeddha in de Linie. De expositie toont het resultaat. Tot en met 25 mei 2014 blijft het werk verspreid over het fort te zien.

Het doel van het project is niet alleen om na veertien dagen met een prachtig kunstwerk het atelier te verlaten. Het gaat vooral om de confrontatie met zichzelf, het werk, de natuur. Gedurende hun verblijf werken de kunstenaars in een relatief isolement. Zij worden niet alleen door het landschap gevoed. Ze krijgen aan het begin van hun werkperiode een koan mee, een zenraadsel, bedoeld om de geest te openen. Wat doen de stilte, het natuurgeweld en het onoplosbare vraagstuk dat de koan is, met de kunstenaar? Verlangt hij of zij na drie dagen bleek van ellende naar huis? Of wordt de geest één met de prachtige omgeving ?

Werk aan het Spoel is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit inundatiefort is na de renovatie een cultureel centrum met een openlucht podium, expositieruimten en een ‘artist in residence’.

Zaterdag 27 april om 15 uur: Opening Expositie Boeddha in de Linie met boeddhistische tango’s, gezongen door Marlous Lazal

Werk aan het Spoel

Goilberdingerdijk 40

4106 LC Culemborg

Boeddha in de Linie op Facebook

Boeddhistische omroep

Boeddha in de Linie bij het Boeddhistisch Dagblad

Boeddhistisch Dagblad

Lees meer op de website van de BOS

—————————————————————————————————————————

Website van de BOS

De BOS is een publieke omroep op levensbeschouwelijke grondslag voor een breed publiek. Op radio, tv en internet inspireren en informeren we op niet-dogmatische manier over boeddhistische thema’s en inzichten.