Zomeraktiviteiten Boeddhistisch Centrum Amsterdam

  • ujukarin

    Boeddhistisch Centrum Amsterdam, Palmstraat 63, www.vwbo.nl

    Zomeraktiviteiten:

    INTRODUCTIE IN MEDITATIE

    iedere woensdag van 19:30-22:00 uur

    In de maanden juli en augustus worden er losse meditatieavonden verzorgd door Ujukarin en Dayapadma. Deze avonden zijn op basis van dana.

    Er wordt instructie gegeven in (één van) de volgende twee meditaties:

    * Gewaarzijn van de ademhaling

    Gewaarzijn is de hoeksteen van alle meditaties. Een geconcentreerde

    geest is een gelukkige geest doordat gewaarzijn elementen van interesse, plezier, openheid, helderheid en richting bevat.

    * Metta bhavana

    In metta bhavana ontwikkel je positieve emoties door ze te ervaren, de ruimte te geven en van daaruit een positieve grondhouding naar jezelf en anderen te stimuleren.

    De meditaties worden geïntroduceerd, begeleid en beoefend.

    DAGRETRAITES

    één zondag in de maand van 11:00 - 17:00 uur

    Een hele dag van stilte en meditatie midden in de drukte van de stad.

    Een rustpunt in het volle dagelijkse leven.

    Alleen op dagen met * worden de meditaties uitgelegd en begeleid.

    Op de andere dagen kunnen een kort meditatie-interview en poeja

    ook deel uitmaken van de dag. Aanmelden is niet nodig. Neem je eigen lunchpakket mee.

    Het is de bedoeling dat je voor de hele dag komt.

    19 juli* - met Ujukarin

    16 augustus - met Dayapadma

    With folded palms,

    -Ujukarin>

  • mike

    Beste Ujukarin,

    Even een vraagje voor jou persoonlijk aangezien ik las dat jij meditatie retraites geeft ben ik benieuwd of je ook ervaringen hebt met winden in je lichaam door de zogenaamde nadi`s??

    Groetjes Mike

  • ujukarin

    Hoi Mike,

    Is een lichtelijk ander onderwerp ;-)

    Op de dagretraites beslist niet, daarvoor heb je in zo'n context te weinig tijd. Op langere retraites waaraan ik deelneem (anderen doen dan vaak meditatie-les en ik de boeddhisme-les, ieder z'n specialisatie) kun je geregeld in kontakt komen met Dhyana. En dat betekent in ‘indirecte’ zin ook werken aan (–> ervaren, intunen, kontakt met en uiteindelijk licht beïnvloeden) je Chakra's en Nadi's. In ‘directe’ zin ermee werken gebeurt in de meditaties die wij gebruiken, primair komend uit Mahayana en Theravada, weinig; ik ken wel mede-leraren die aanvullend meer yoga-gerichte meditaties doen en er dus direct mee werken.

    Hopelijk helpt 't een beetje, if not yell more (maar ik ben er dus geen groot expert in),

    With folded palms,

    -Ujukarin>

  • Mike

    Hey Ujukarin,

    Bedankt voor je reactie.Jammer dat je zelf geen ervaringen hierover kunt delen,maar je hebt me in ieder geval weer iets verder geholpen met de term dhyana.Heb namelijk ff gegoogled en kom weer op andere sites terecht waar het een en ander geschreven staat.

    er wordt over het algemeen veel theorie over geschreven maar weinig persoonlijke ervaringen en dat wil ik nou juist horen.

    Veel succes met je lessen!!!

    mediteer je zelf wel regelmatig?

    Groetjes Mike

  • ujukarin

    Hoi Mike,

    Dank voor de aanmoediging! Ja hoor, doe al 25 jaar m'n best om 2 x per dag te mediteren. En er tijd voor maken lukt veelal goed, om nou te zeggen dat het inhoudelijk altijd vol Dhyana's is, hmmmm, nou…

    Maar ik vind dat je niets over boeddhisme kunt uitleggen en ook zelf in de praktijk brengen (o.a. ethiek) als je niet zeer regelmatig zou mediteren, dan ben je ‘slechts’ boeddholoog oftewel op wetenschappelijk/kennis niveau bezit met boedhisme. Er is immers een stuk zelfbewustzijn en integratie nodig om boeddhisme na te leven ;-)

    With folded palms,

    -Ujukarin>

  • Mike

    Beste Ujukarin,

    Sorry voor de late reactie maar ik ben het met je eens dat je naast de theorie van het lezen over boedhisme het ook in praktijk moet brengen wil je echt een boeddhist zijn.De ervaring van de uiteindelijke waarheid zul je in mijn beleving niet ervaren als je geen meditatie combineert met lezen.

    Je zegt dat je regelmatig mediteert maar heb jij dan nooit ervaringen met de zogenaamde winden gehad of bijvoorbeeld zogenaamde boventonen??

    Groetjes Mike

  • ujukarin

    Hoi Mike,

    Net terug van 2 weken teaching-tour in Azië, vandaar de vertraging.

    Die ervaringen duiken wel eens op maar ik leg ze gewoonlijk terzijde, omdat ze in de hoek zitten van siddhi's: ‘paranormale’ effekten. Door de Boeddha aangemerkt als een natuurlijk bij-effect van serieuze meditatie maar niet iets dat je verder op weg helpt, alleen afleidt. Dus voor mij en m'n hierin nog diepergaande meditatievrienden is Dharma nummer 1, en Dhyana's helpen enigszins om inzicht in Dharma en zelftransformatie te ondersteunen…

    With folded palms,

    -Ujukarin>