Hallo medemens,

Dit is de eerste keer dat ik actief ben op deze site, maar kan niet anders zeggen dat het hier reuzeleuk vertoeven is voor een Oosters voelend persoon als ik. Ik vind veel gemoedsrust in de leer die het boeddhisme mij onderwijst. Eigenlijk geloof ik niet in de uiteindelijke verlichting, maar vind veel inspiratie in de verhalen van het boeddhisme. Het inspireert me, zoals het verhaal van de monnik die een vrouw een plas overdraagt. het loslaten is denk ik een heel belangrijk begrip. Zeker in de huidige maatschappij, waar iedereen wleeens wat meemaakt wat hen blijft achtervolgen, wat men verkropt. Soms is het beter de confrontatie aan te gaan dan er maar mee te blijven zitten in je hoofd. Dat is een les waar ik nu al heel veel aan heb gehad.

Ik heb tijdens mijn verblijf in Afghanistan een boek gelezen van de Dalai Lama, ‘de kunst van het geluk’. ook hier heb ik veel inzicht door verkregen. Ik had van te voren een vooroordeel dat dergelijke boeken erg zweverig zouden zijn en vol ‘crap’. integendeel, het was zeer verhelderend en duidelijk geschreven met voorbeelden waar een ieder zich mee kan identificeren, of althans ik. Het boek gaf me bewustzijn van mijn inlevend vermogen en leerde me de reliteit meer te relativeren.

Loslaten, het geeft rust.

tenslotte wil ik jullie, niet uit hoofde van commercie, een kortingscode geven voor de Modern-Oosterse webshop b-Zen voor lifestyle & woondecoratie. Dit is een onderneming die ik samen met mijn ‘betere helft’ ben gestart en we zijn gespecialiseerd in oosterse beelden, wanddecoratie, vazen en schalen, maar onderscheiden ons vooral doordat we ook een modern-oosterse sieradenlijn hebben genaamd ZieZen en kleurrijke babyshirts tot maatje 92 met boeddhistische print. Samen een bedrijfje runnen kan zeker een vorm van meditatie zijn. Zonder het te romantiseren, want je hebt evengoed dezelfde verantwoordelijkheden als een ieder, maar in ons druk bestaan, waar je vlug geneigd bent langs elkaar te leven met beiden een baan en persoonlijke momenten door tijdsgebrek beperkt blijven door een klein wonder van nu een half jar oud, geeft het ons de kans en gelegenheid iets met elkaar en voor elkaar te betekenen, samen aan iets bouwen, iets waar je voor staat en wat leuk is, eigen, vertrouwd, maar niet vanzelfsprekend. Je moet werken, vernieuwend zijn, een loonstrookje is niet gegearandeerd en zeker in deze tijden is het moeilijk iets te beginnen. hard werken, maar toch geeft het voldoening en rust. De boodschap die we mee willen geven is dan ook be Zen. Afijn, als openingsactie hebben we een kortingscode die we slechts beperkt kenbaar maken. Met deze code krijg je op een bestelling vanaf Euro 35,- een korting van Euro 5,- Deze code kun je invullen bij het afronden van je bestelling en is: 1811ZEN0707

De code is te geldig en te gebruiken tot 1 augustus 2009 op www.b-zen.nl Mocht je een kijkje willen nemen, dan zijn wij natuurlijk erg benieuwd wat je ervan vind. omdat we nog niet zo lang onderweg zijn, zou ik graag vernemen wat jullie goed of minder vinden.

Zijn er nog meer onder jullie die het boek hebben gelezen dat ik heb gelezen en wat vond je ervan? Voorts ben ik ook nieuwschierig naar een anekdote of vethaal binnen het boeddhisme die jou het meest heeft geïntrigeerd, geleerd of veranderd. Hieronder nog even het verhaal dat mij heeft onderwezen;

Twee boeddhistische monniken waren op weg naar hun klooster toen ze bij een rivier kwamen die ze over moesten steken. Bij de oversteekplaats troffen ze een jonge vrouw aan die ook naar de overkant wilde, maar niet door het water durfde omdat ze niet kon zwemmen.

Resoluut nam de jongste van de monniken de vrouw op zijn schouders en bracht haar zo naar de overkant. De andere monnik was furieus. Hij zei niks, maar hij kookte van binnen, want wat er gebeurd was, was absoluut verboden. Een monnik mag geen vrouw aanraken en zeker niet op zijn schouders nemen.

Nadat de vrouw op de andere oever was afgezet, liepen de monniken urenlang zwijgend naast elkaar voort. Toen de kloosterpoort in zicht kwam wendde de boze monnik zich tot zijn medebroeder en zei: ‘Luister, ik zal het tegen de overste moeten vertellen, want wat je deed was absoluut verkeerd!’.

'Hoe bedoel je', vroeg de ander, ‘Wat was er verkeerd?’. ‘Ben je dat dan vergeten?’, zei de eerste, ‘Je hebt een vrouw op je schouders genomen.’

Zijn metgezel begon te lachen en zei: 'Ja, dat is waar, ik heb haar gedragen. Maar ik heb haar al uren geleden bij de rivier achtergelaten en losgelaten… terwijl jij haar nog immer met je draagt…

gr,

Tiebo

www.b-zen.nl