PersberichtBekijk de online versie.      De Drie Vergiften9 april 2015       Drie documentaires en een voorbeschouwing

Bekijk de trailer

Al het lijden is volgens de Boeddha terug te voeren op drie negatieve emoties: woede, verlangen en onwetendheid. Boeddha noemde ze de drie vergiften. Maar hoe komen ze tot uiting in de moderne samenleving? 

Drie filmmakers geven elk hun visie op een van de vergiften. De drie documentaires die hiervan het resultaat zijn – Pekka (Alexander Oey), Schuldenaars (Ingeborg Jansen) en Georgica(Kathalijne Schrama) – worden achtereenvolgens op 14, 15 en 16 april 2015 om 23:00 uur uitgezonden op NPO2. 

Op zondag 12 april om 13:00 uur, voorafgaand aan het drieluik, wordt op NPO2 de beschouwende film De drie vergiften uitgezonden. Hiervoor sprak regisseur Alexander Oey met verschillende boeddhisten en andere deskundigen. Matthieu Ricard, boeddhistische monnik en schrijver legt uit wat de drie vergiften zijn en waarom deze negatieve gevoelens zoveel aandacht krijgen binnen het boeddhisme. Ook komen aan het woord o.a. filosofen Henk Oosterling en Jan Bor, Matthijs Schouten en de ex-bankier Sander Tideman. 

Pekka (woede, regie: Alexander Oey)

 Op 7 november 2007 liep de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen om 11:44 uur zijn middelbare school in het Finse plaatsje Jokela binnen met een semi-automatisch pistool. In de veertig minuten die volgen schiet hij acht mensen dood, waaronder de schoolzuster, de directrice en uiteindelijk ook zichzelf. Waar de motieven van dit soort ‘school shooters’ meestal een bron van mysterie blijven, weet filmmaker Alexender Oey diep door te dringen in het hoofd én de omgeving van de getroubleerde Pekka. Aan de hand van archiefmateriaal, chatsessies op het web en interviews met verschillende betrokkenen in het plaatsje Jokela, waaronder de ouders van Pekka, wordt laagje voor laagje duidelijk hoe een ogenschijnlijk ‘normale’ jongen transformeert tot een moordenaar. 

Uitzending: dinsdag 14 april, 23:00 uur op NPO 2.

Schuldenaars (hebzucht, regie: Ingeborg Jansen)

 Iedere week worden door de Rotterdamse rechtbank talloze mensen failliet verklaard. Persoonlijk, of met hun bedrijf. Mensen die dit overkomt komen in een heel andere wereld terecht: opeens hebben ze niets meer en hebben ze voor elke beslissing en uitgave de toestemming van een curator nodig. Veel mensen schamen zich. Al konden ze er niets aan doen en kan het haast iedereen overkomen, de buitenwereld kijkt daar toch anders tegenaan. Schuldenaars volgt een aantal mensen die failliet gaan en laat zien hoe deze wending hun kijk op het leven en zelfbeeld verandert. 

Uitzending: woensdag 15 april, 23:00 uur op NPO2.

Georgica (onwetendheid, regie: Kathalijne Schrama)

 De Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt, was als minister en eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw. In zijn nadagen kreeg hij spijt van zijn beleid. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius' klassieke lofzang Georgica hebben gelezen, waaruit hij lessen haalde over de verhouding van de mens tot de natuur. Wat vinden moderne boeren van deze lofzang? Sommige dingen zijn hetzelfde gebleven: de seizoenen, de grond en het weer. Maar verhalen over wat er is veranderd komen ook naar boven. Gaandeweg wordt het de kijker duidelijk hoe weinig wij nog weten over de herkomst van ons voedsel, de impact van de massaproductie en de werkelijkheid die schuilt achter genetisch gemanipuleerd voedsel. In hoeverre beseffen wij als consument nog onze afhankelijkheid van de aarde en onze plaats in het geheel? Uitzending: donderdag 16 april, 23:00 uur op NPO2.

Lees meer op de website en download hier de persfoto's

Laetitia Schoofs, directeur BOS“De Boeddhistische Omroep staat niet buiten de samenleving en wil voeding bieden aan maatschappelijke discussies. Het is belangrijk voor ons om te laten zien dat de uitgangspunten van het boeddhisme, 2500 jaar oud, ook vandaag de dag van waarde zijn.”  Einde Persbericht